HIJAU. TENANG. DAMAI @ Ke arah persekitaran yang lebih hijau

Jumaat, 2 April 2010

DESTINASI YANG PERLU DIKUNJUNGI

Ke arah kehidupan yang lebih hijau tenang dan damai@ tiblakedah.blogspot.com
Dalam kesibukan ibu kota dan saling mengejar masa tidak kira sama ada siang atau malam kadangkala menyebabkan penghuninya terbelenggu dengan rutin harian yang menyesakkan dan membosankan.

Puncak Janing Padang Terap, Kedah.
Seawal pagi selepas solat subuh, kita berdepan dengan suasana berlumba-lumba untuk bergegas ke tempat kerja dan merempuh kesesakan jalan raya yang memenatkan kerana pada masa yang sama terpaksa berebut-rebut dengan warga kota yang lain.

Persekitaran yang menghijau, memberi keceriaan dalam kehidupan.
Keadaan yang sama berlarutan dari sehari ke sehari yang kadangkala mencecah ke sebulan atau bertahun tanpa disedari. Untuk mengubatinya, anda perlukan sesuatu kelainan dalam kehidupan agar semangat kembali segar, lebih bermakna dan tenang dengan berkunjung ke kampung sempena cuti persekolahan atau mengambil cuti rehat dengan menikmati suasana kehijauan tenang dan damai.

Kawasan halaman rumah di kampung ditanam dengan pokok buluh.
Di kawasan kampung di kelilingi dengan pokok-pokok rimbunan dedaun serta bunga-bungaan pelbagai jenis menjadikan sekitar kawasan persekitaran begitu aman sekali. Di kawasan sawah pula tanaman padi hidup subur menghijau dengan ikan-ikan berkeliaran berenang di dalam sawah.

Mandi sungai di kawasan sawah padi di Tualang, Pokok Sena.
Para petani pula sibuk membersihkan kawasan sawah, kelihatan burung bangau berkeliaran mencari makan di kawasan tersebut sambil memerhati jika ada ikan yang akan timbul. Inilah masanya, peluang yang ada seharunya diisi dengan aktiviti-aktiviti yang menyeronokan, kita boleh memancing, pergi ke kawasan hutan mencari tumbuhan liar untuk hiasan taman.

Kawasan tepi sungai di Kepala Bendang, Pokok Sena, Kedah.
Aktiviti menembak sama ada burung atau binatang yang dibenarkan, di kawasan hutan amat menyeronokkan. Di kawasan sungai pula anda boleh mandi sepuas-puasnya, aktiviti–aktiviti yang anda lakukan sekurang-kurangnya dapat mengurangan kebosanan bila balik ke pejabat. Selamat pulang dengan selamat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan